Janusz Fic

Janusz Fic
Szef Kuchni w Restauracji Dwór Sieraków
 
Janusz Fic ur. 26 stycznia 1982 w Krakowie. Już będąc bardzo młodym człowiekiem, odkrył w sobie pasję do gotowania. Czytał artykuły poświęcone gotowaniu oraz oglądał programy kulinarne. Po ukończeniu liceum ogólnokształcącego rozpoczął pracę w rodzinnej restauracji. Tam nauczył się podstaw sztuki kulinarnej i zdobył samodzielność. Pierwszą pracą poza rodzinną firmą była praca w restauracji Hotelu Gródek jako kucharz. Po krótkim czasie został zastępcą tamtejszego szefa kuchni. Został miłośnikiem kuchni polskiej, włoskiej i francuskiej. Pierwsze szlify jako młody szef kuchni zdobył w Hotelu Grand, gdzie nauczył się wszystkiego co dotyczy piastowania tego stanowiska. Przede wszystkim zdobył doświadczenie w organizacji przyjęć i bankietów na kilkadziesiąt lub nawet kilkaset osób. Po 3 latach piastowania stanowiska szefa kuchni w Hotelu Grand został dostrzeżony i zaproszony do prowadzenia kuchni Hotelu Francuskiego pod okiem Pana Adama Gesslera. Poznał dzięki tej współpracy „inną stronę kuchni”…podejście do gościa, pomysły na łączenie kuchni tradycyjnej z odrobiną nowoczesności. Następnie pracował jako szef kuchni w restauracji Scandale na krakowskim Kazimierzu, nadal zgłębiając tajniki sztuki kulinarnej. Przez cały czas trwania  gastronomicznej kariery bardzo interesował się sztuką gotowania z naturalnych, regionalnych produktów. W  obecnej kuchni – Dworu Sieraków może realizować swoją pasję do gotowania, korzystać z naturalnych darów ziemi, tworzyć przepisy na ciekawe dania oraz współpracować z bardzo interesującymi osobami. Podczas współpracy z Panem Pawłem Gąsiorkiem stworzyli ideę przygotowywania potraw z produktów regionalnych. Efektem tego jest przyznana w grudniu 2013 roku rekomendacja Slow Food. Śmiało można powiedzieć, że Janusz Fic zaczyna czuć się spełniony w tym czym się zajmuje. Dzięki temu gotowanie nadal jest jego pasją a nie wyłącznie pracą.
 



strony www strony www

Polityka Prywatności & Cookies

 

stat4u