Gęsie roladki w sosie śliwkowym

Gęsie roladki w sosie śliwkowym
Rozbite plastry gęsiej piersi natrzeć marynatą z 3/4 szklanki oleju, wyciśniętego czosnku, rozmarynu, połówki soku z cytryny, soli i pieprzu, pozostawić na 30 minut. Pozostałą tuszkę gotować 40 minut. Do pół litra wywaru dodać cebulę z wbitymi goździkami, sok z pomarańczy i połowy cytryny, imbir, suszone śliwki, ewentualnie śliwowicę. Całość gotować 10-15 minut, po czym wyjąć cebulę, a resztę zmiksować. Filety smarować cienką warstwą bryndzy wymieszanej ze szczypiorkiem, nakładać plastry kiełbasy lisieckiej, posypać startym oscypkiem, zwinąć i spiąć wykałaczką. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozdrzanego do 180 C piekarnika. Piec ok. 35 minut. W jabłkach wydrążyć gniazda, nadziewać suszonymi śliwkami, orzechami i zapiekać 10 minut w temperaturze 170 C. Z kromek wyciąć kwadraty, panierować z jednej strony w masie jajecznej, w sezamie i smażyć na oleju panierowaną stroną. Roladki obwiązane szczypiorkiem podawać na grzance z zapiekanymi jabłkami i sosem śliwkowym.
 
Składniki:
1 tuszka gęsi zatorskiej
12 dkg kiełbasy lisieckiej
10 dkg bryndzy podhalańskiej
2 małe oscypki
8 jabłek z Raciechowic
30  dkg suszonej śliwki łukowickiej
4 ząbki czosnku
szklanka oleju
150g śliwowicy łąckiej
5 dkg orzechów
8 goździków
4 kronki chleba prądnickiego
8 kostek cukru
pęczek szczypiorku
cytryna, pół pomarańczy
cebula, 2 jaja, sezam
4 liście sałaty zielonej strzępiastej
sól wielicka, pieprz, imbir
rozmaryn, ok. 20 wykałaczek
 


źródło: "Małopolska - palce lizać", Przewodnik kulinarny po regionie



strony www strony www

Polityka Prywatności & Cookies

 

stat4u