Karp królewski po zatorsku

Karp królewski po zatorsku
Sprawioną rybę pokroić na kawałki i osolić, kawałki obtoczyć w mące wymieszanej z papryką i odrobiną pieprzu. Piec na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Upieczone kawałki układać warstwami w prodiżu lub w naczyniu żaroodpornym. Każda warstwę przysypać ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami, posiekaną zieloną pietruszką, tartym żołtym serem oraz smażonymi pieczarkami. Na wierzch położyć kawałki masła lub margaryny i mocno zapiec pod przykryciem przez pół godziny. Przed podaniem zalać kwaśną śmietaną i ponownie zapiec.
 
Składniki:
1 kg karpia
2 jajka
10 dkg żółtego sera
10 dkg pieczarek
zielona pietruszka
20 dkg mąki
0,25 l śmietany
pół kostki masła lub margaryny
sól, papryka, pieprz
 


źródło: "Małopolska - palce lizać", Przewodnik kulinarny po regionie



strony www strony www

Polityka Prywatności & Cookies

 

stat4u