Kremówka papieska

Kremówka papieska
Mąkę posiekać z margaryną, dodać 3 żółtka, wodę, wyrobić ciasto, następnie chłodzić je przez 3 godziny w lodówce. Połowę mleka zagotować, w drugiej połowie rozprowadzić makę ziemniaczaną, po czym wlać ją na wrzące mleko, powoli dolewać jajko i żółtko utarte wcześniej z cukrem, ciągle mieszając. Można dodać łyżkę spirytusu. Ciasto rozwałkować, upiec dwa placki na dużych formach natłuszczonych i posypanych bułką tartą. Posmarować kremem warstwę ciasta, przykryć ją drugą warstwą (tę można wcześniej pokroić w kwadraty).
 
Składniki:
25 dkg masła lub margaryny
25 dkg mąki
3 łyżki wody
4 żółtka
0,5 litra mleka
1 jajo
10 dkg cukru, cukier waniliowy
łyżka spirytusu (dla amatorów)
3 dkg mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
 


źródło: "Małopolska - palce lizać", Przewodnik kulinarny po regionie



strony www strony www

Polityka Prywatności & Cookies

 

stat4u