Maczanka po krakowsku

Maczanka po krakowsku
Mięso, dobrze rozbite, obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu, dodać cebulę, przyprawy, podlać rosołem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. Pod koniec wrzucić rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku. Zagęścić przecierem pomidorowym rozprowadzonym odrobiną mąki i wodą (sos powinien być dość gęsty). Ułożyć mięso na połowie bułki, przykrywając drugą połową i obficie polewając sosem.
 
Składniki:
0,5 kg schabu
0,5 l rosołu
4-6 bułek
2 łyżki oleju lub masła
2 cebule
czosnek
kminek
ziele angielskie
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki
 


źródło: "Małopolska - palce lizać", Przewodnik kulinarny po regionie



strony www strony www

Polityka Prywatności & Cookies

 

stat4u