PAVO TRAVEL

PAVO Travel
30-198 Kraków, Mjr. Łupaszki 7/22
Tel. +48/662 101 909 Fax +48 12/3131215
info@pavotravel.pl   www.pavotravel.pl

NA TROPIE SMAKÓW MAŁOPOLSKI
Trasa: Smykań – Nowy Sącz
Wiejskie tereny południowo-wschodniej Małopolski słyną z czystego powietrza i wody, a wiele z tutejszych gospodarstw posiada certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Smak, zapach i kolor lokalnych warzyw, owoców, miodów, serów czy mleka zapada w pamięć na długo. Zapraszamy na niezwykłą przygodę kulinarną! Dzień rozpoczniemy wizytą w okolicach Dobczyc, w gospodarstwie słynącym z własnych wędlin, serów i wina. Weźmiemy udział w warsztatach pieczenia chleba w przydomowym piecu. Jeszcze ciepły będzie można zjeść z domowym masłem i serem, popijając znakomitym winem i cydrem. Kolejny przystanek to Nowy Sącz, gdzie cofniemy się w czasie do XIX-wiecznej Galicji, za sprawą wizyty w Miasteczku Galicyjskim. Rynek, ratusz, karczma i domy mieszczańskie zostały wiernie odtworzone, tak by oddać klimat czasów Cesarzowej Sisi. Spotkamy się tu również z Fasollową Damą – Panią Janiną, która uczy jak z fasoli Piękny Jaś (produkt tradycyjny z certyfikatem ChNP) wyczarować pierogi, pasztet czy ciasteczka, których smak jest tak zaskakujący, że nie sposób odgadnąć, że to właśnie fasola jest głównym ich składnikiem.
Dostępne od maja do października, min osób 8, max osób 20, języki polski, angielski, niemiecki, francuski, hiszpański, włoski, niderlandzki, rosyjski

Pavo Travel

GÓRSKIE SKARBY
Trasa: Stróże – Zabrzeż – Łopuszna  – Leśnica – Zakopane  
Nasza propozycja pozwoli wam poznać smaki i zapachy górskich terenów Małopolski i ich skarbów – serów, miodów, pstrąga czy Śliwowicy Łąckiej. Wycieczkę rozpoczniecie wizytą w największym prywatnym skansenie bartniczym w Polsce. Tu poznacie świat pszczół, spróbujecie różnych gatunków miodu  i wykonacie z wosku pszczelego świece. Zaproponujemy wam także obiad przygotowany na bazie miodu oraz piwo miodowe i tradycyjny staropolski miód pitny. Dla szczęśliwców ukąszenie pszczoły gratis. Później przejedziecie w okolice Łącka, by spróbować wybornego górskiego pstrąga oraz wspaniałych lokalnych win i destylatów, w tym słynnej Śliwowicy Łąckiej. Kolejny dzień zaczniecie od lekcji lepienia pierogów, by następnie odwiedzić bacę i zobaczyć produkcję tradycyjnych góralskich serów. Na zakończenie zapraszamy do Zakopanego, na przejażdżkę po okolicy bryczkami oraz biesiadę w góralskim stylu. A gdy górale grają, a piękne góralki porywają do tańca, trudno usiedzieć przy stole, bo nogi same się rwą!
Dostępne od maja do września, min osób  8, max osób 20, języki polski, angielski, niemiecki, francuski, hiszpański, włoski, niderlandzki, rosyjski



strony www strony www

Polityka Prywatności & Cookies

 

stat4u